fbpx

‎מדריך השקעות חלק ב' – השקעה במניות‎

 
פרק 2 השקעה במניות
 
בגדול יש שלוש דרכים להשקיע במניות-
הטוב- השקעה במדד מניות. בדרך זאת הכסף שלנו יוצא מכיסנו ורוכש עבורנו חתיכה מכל החברות הגדולות במשק, לפי יחסים שנקבעים בצורה מסובכת אבל חכמה מאוד. בדרך זאת אנחנו משלמים מעט מאוד עמלות, ולא "מהמרים" איזה חברה תצליח ואיזה לא, אנחנו פשוט מחזיקים את כל החברות הגדולות. אם חברה מפסידה יותר מדי, היא פשוט תעוף מהמדד ולכן לא נפסיד איתה כל הדרך למטה. היסטורית המדד עושה מדהים.
הרע- בחירת מניות ספציפיות להשקעה, מה שנקרא "מסחר במניות". למה זה רע? כי יש אנשים שזאת העבודה שלהם, והם כרישים, והם עושים אותה טוב, והם מרוויחים עשרות ומאות מליונים בשנה בדיוק מאנשים שמנסים להתחרות בהם. אם מישהו באמת מאמין שהוא יודע לבחור מניות ו"לנצח את המדד" אז חבל על הזמן שלו עם הגרוש וחצי שיש לו בכיס. שיפרוש מהעבודה ויקדיש את כל כולו לזה, מובטח לו שירוויח הון עתק.
המכוער- זאת הדרך שהכי עצוב לי לראות. הכוונה כמובן לבלוף הגדול שנקרא "כסף מנוהל". או "השקעה אקטיבית". זה שם כולל לכל המכשירים הפיננסיים שגובים עמלות מחורפנות כדי לקחת כסף של אחרים ולתת לאנשים שעובדים בגוף המנהל להשקיע את הכסף בצורה הרעה לעיל – לבחור מניות.
מחקרים רבים הוכיחו שמנהלי הכספים לא יודעים לנצח את השוק. וגם אם כן – אתם לא יודעים אם המנהל המוצלח יתחלף. וגם אם כן- הוא צריך לנצח את השוק ביותר מעלות השכר שלו ("דמי ניהול"). וגם אם כן, אתם לא יודעים לבחור את המנהל שינצח את השוק מבין שלל המנהלים שלא ינצחו. וגם אם כן – אתם טועים. אם אתם קוראים את הקבוצה שלי אתם בוודאות לא יודעים לבחור את המנהל הנכון. למה? כי צריך פאקינג דוקטורט במימון בשביל לבחון ביצועים של מנהל. פגשתי בנאדם אחד שעשה הון גדול מלבחור מנהלים בקרנות גידור. יש לו ערימה של שנות נסיון, וכמובן השכלה נרחבת, ונוסף לכל הצרות הוא גאון.
אתם אף אחד מהדברים האלו.
זה לא שאין מנהלים מעולים שיודעים כל שנה לנצח את השוק. יש מלא. חלקם חברים שלי. אבל הם עושים ים של כסף (ים!!!) והם בחיים לא יעבדו בשבילכם. הם יעבדו בשביל וורן באפט, או בשביל אנשים פחות עשירים אבל הם בטח לא הולכים לעבוד בשביל המאה אלף שקל שלכם, שאתם אפילו לא יודעים לבדוק אם הם עשו עבודה טובה.
לסיכום, אני רוצה כמו מנכ"ל מילקי – להנמיך. גם אם בחרתם מניות, גם אם הלכתם למכשיר מנוהל ואפילו אם עשקו אתכם עם דמי ניהול עצומים, לא קרה כלום. הממשלה עושה עבודה מצויינת בבקרה על הגופים שקשורים לשוק ההון ואולי נדפקתם קצת, אבל את רוב הערך משוק ההון קיבלתם.
 
*** סיכום עד כאן ***
אז אם אתם איתי עד פה, אתם מבינים שאתם כבר בשוק ההון, ואתם מבינים ששוק ההון מכיל בגדול רק אג"ח מדינה ומניות, ושהדרך הטובה והקלה ביותר להשקיע במניות זה דרך מדד מניות.
*** סוף סיכום עד כאן ***
 
כעת נזכור ששוק ההון הוא גלובלי, ולכן צריך להחליט את המדד של איזה מדינה לקנות. בשביל לענות על זה, נחשוב רגע על הפילוסופיה של השקעה במדד מניות ונבין מה המשמעות של האחזקה הזאת.
כשאני מחזיק חתיכה ממדד המניות, אני בעצם מחזיק חתיכה מהכלכלה. אם שמתי מיליון שקל במדד מניות ישראלי, מה בעצם קרה פה? אני מחזיק חתיכה מהכלכלה הישראלית. כמה היא גדולה? בערך כמו לאפשר לי לשכור עובד ישראלי בשכר מינימום לנצח. איך חישבתי? הכל בבערך- התשואה הריאלית ההיסטורית של המדד היא 5-7 אחוז, משמע כ60 אלף שקל לשנה, שזה בערך כמו לשכור עובד בשכר מינימום.
אני מאמין שכל אחד צריך לקנות חתיכה מהכלכלה שרלוונטית אליו. אם למשל תהיה נסיקה בכלכלה הישראלית, ומישהו שגר בישראל קנה דווקא חתיכה מהכלכלה האוסטרלית, שלא טסה, אז בישראל הוא נדפק. הבית עולה לו יותר, האוטו עולה לו יותר, וכן הלאה.
אז לדעתי ישראלי שגר בישראל צריך להיות מושקע בישראל. הייטקיסט שמרגיש שהוא גר גם כאן אבל גם קצת שם, שיקנה חצי ישראל, וחצי ארה"ב (המדד האמריקאי הוא בעצם גלובלי). לחבר שלי שנשוי לצרפתייה והם טסים פעם בחודש לפריז למשפחה המלצתי לקנות חצי מדד ישראלי וחצי מדד צרפתי.
יש אנשים שאוהבים לחפור ולצלול לתוך הנושא הזה ומוצאים כל מיני מדדים שעוד יותר רלוונטיים אליהם כמו מדדים עולמיים או מדדים של מדינות מתפתחות או כל מיני. אז אפשר למצוא ספרות מחקרית בתחום (לא חיפשתי) ואפשר לדון בזה באריכות (לא איתי) אבל אני מסתכל בתכלס, מה כבר יכול להיות ההבדל בין המדד האמריקאי למדד העולמי? ואיך בדיוק תדעו מראש שסין עומדת להתפתח מאוד בניגוד למשל להודו? זה קצת כמו לבחור מניות.
אם אתם עוקבים אחרי החדשות ויש לכם תחושה חזקה שסין הולכת לעקוף את ארה"ב וכדאי להיות במדד הסיני – אז יש לי חדשות בשבילכם כולם כבר יודעים את זה ולכן המדד הסיני כבר משקף את זה. את הרווח מהחדשות האלו מישהו אחר כבר עשה, וזה קרה לפני שנתיים או עשר, וזה לא הייתם אתם.
מבחינתי התשובה פשוטה, צריך לקנות מדד מניות של איפה שאתה גר בו.
בנוסף, יש עוד עניין שניגע בו בהרחבה וזה עלויות העסקה. אם לקנות מדד מניות ישראלי עולה לי אפס, ולקנות מדד מניות אמריקאי עולה לי רבע אחוז בשנה, ומדד גלובלי חצי אחוז בשנה, אני אקנה ישראל בטוח, ואולי קצת ארה"ב אם אני מוכרח חשיפה עולמית, אבל בוודאות לא אשלם עוד חצי אחוז לשנה בשביל מדד שהוא טיפה יותר מדוייק.
 
*** סיכום עד כאן ***
אז אם אתם איתי עד פה, אתם מבינים שאתם כבר בשוק ההון, ואתם מבינים ששוק ההון מכיל בגדול רק אג"ח מדינה ומניות, ושהדרך הטובה והקלה ביותר להשקיע במניות זה דרך מדד מניות, שבו צריך לבחור באיזה מדדים אנחנו רוצים להשקיע.
*** סוף סיכום עד כאן ***
 
יש שאלות? מוזמנים להיכנס לפוסט המקורי  – השקעה במניות 
השקעות 101 – או איך הפסקתי לפחד והתחלתי לאהוב את השוק
סיפור שהיה כך היה, מאז שהקמתי את הקבוצה אני שם לב שאני חוזר על עצמי כמו תוכי בנושאי השקעות ולכן החלטתי לכתוב את המדריך המוחלט והשלם ביותר שנכתב מאז ומעולם בנושאי השקעות הוניות.
באופן מפתיע לחלוטין המדריך התארך והתארך עד שהבנתי שפשוט לא ניתן להכניס אותו לפוסט אחד, כי זה לא יהיה נוח. אז פיצלתי אותו לפרקים, והעלתי את כולם בבת אחת כדי לא להצטרך לזכור להעלות אחד לכל יום.
דיסקליימר – זה לא ייעוץ, הפוסט הזה לא לוקח בחשבון את מכלול השיקולים שלכם. אם אתם לא בטוחים פנו לייעוץ.
 
תוכן עניינים ולינקים למדריך בקבוצת הפייסבוק: 
 
שיתוף בפייסבוק
שיתוף בלינקדין
שיתוף באימייל
שיתוף בווצאפ
דילוג לתוכן