fbpx

ואליוציה

סיכום מנהלים: לפני שאתם משקיעים בחברה תוודאו שהמחיר שאתם משלמים עליה הוא מספיק נמוך כדי להשאיר לכם רווח

*פוסט מקורי לתגובות ושאלות*

זה פוסט שמלמד אתכם קונספט שמעטים מכירים ואם תיתנו לי חמש דקות:
  1. תלמדו להתחמק מאחת הטעויות הנפוצות ביותר בהשקעה בחברות השקעות המונים
  2. וגם מטעות נפוצה בהשקעה במניות של חברה בודדת (בניגוד להשקעה במדד)
  3. וגם תלמדו מילה חדשה, שאיתה תוכלו להתנשא מעל חבריכם
קראתם כתבה על חברה שמשתלטת על ארצות הברית, עם מאה סניפים חדשים בחודש. או אולי נחשפתם לפרסומת בפייסבוק להשקיע בחברה שהולכת לרפא את כל המחלות בעולם. או אולי קניתם מוצר של החברה ועף לכם הראש, ועכשיו אתם אומרים – זהו, דרכי סלולה לעושר ואושר, כל מה שאני צריך לעשות זה להשקיע בחברה הזאת.
אני לא מתכוון להניא אתכם מכך, זה חשוב להשקיע. אני רוצה לתת לכם עוד פרספקטיבה על ההשקעה שלכם, כדי להקטין את הסיכוי שתעשו השקעות גרועות
לחברה יש שווי. זה מאוד הגיוני, אם לחברה לא היה שווי הייתם מייד רצים לקנות בחינם את כל החברות, אבל כולם היו רוצים את זה, ובגלל זה יש תחרות בין כל הרוכשים, עד שמגיעים למחיר השוק של החברה. זה השווי שלה. וזה גם קל להבין, כי זה אותו דבר עם דירות.
כדי להרוויח בהשקעה שלכם, לא מספיק שהחברה תצליח, צריך שהשווי שלה יעלה. דוגמה קלילה – קראתם כתבה על חברת טסלה, חקרתם אותה, ומתוך המחקר הגעתם למסקנה שהם הולכים להדפיס עוד מליון מכוניות השנה. אם תקנו את המניה, ואם טסלה אכן תמכור עוד מליון מכוניות השנה, אתם עלולים להתאכזב ולגלות שמחיר המניה לא עלה.
הסיבה היא שיתכן שהמחיר של המניה כבר גילם את ההסתברות הגבוהה לזה שטסלה תמכור עוד מליון מכוניות השנה.
זאת כמובן דוגמה תיאורטית, כי יש המון דברים שמשפיעים על מניית טסלה ולא נוכל לדעת לאחר שנה האם השינוי במחיר קשור לאותם מליון מכוניות נוספות.
אבל הפרנציפ תמיד אותו דבר – המחיר הנוכחי חייב לא לכלול את הדבר שאתם חושבים שיקרה
תחשבו על דירה חלומית, אבל המחיר הוא 20% מעל מחיר השוק כרגע. כולנו מבינים שאין פה השקעה טובה. זה אותו דבר
לעיתים אנשים מעוניינים להשקיע בחברה מסוימת בדיוק בגלל טיעון כזה. הם שוכנעו שמשהו הולך לקרות, וכשיקרה אז מחיר המניה יעלה. וזה אחד הדברים שהכי קשה לדעת במניות של חברות בודדות ובמימון המונים, אפילו פעם אחת שלחו לי דוגמה של חברה במימון המונים שלא גילתה למשקיעים באיזה שווי הם משקיעים
 
אז מה עושים?
לאחר השלב הראשון, שבו אתם מחליטים שהחברה מעניינת אתכם ושמשהו הולך לקרות, תבינו מה יהיה השווי של החברה אם הדבר הזה יקרה. את השווי העתידי האופטימי נחלק בשווי הנוכחי, זה הרווח שלנו. בואו נעשה דוגמה
בפרסומת בפייסבוק הציעו לי להשקיע בחברה, אהבתי את הרעיון ממש, הם כתבו שהם לפני ניסוי גדול ובהנחה שהוא יהיה מוצלח בעוד שנתיים הם יוכלו להתחיל למכור את המוצר שלהם לציבור. נברתי קצת במספרים שלהם, צילצלתי למנכ"ל, בסוף הבנתי שהם יהיו שווים במקרה הטוב 20 מליון דולר.
עכשיו אני מנסה להבין באיזה שווי אני קונה אותם, פה ייכנסו מלים מפחידות כמו לפני הכסף, אחרי הכסף וכו', אבל זה קטן עליכם אתם קונים מניות מתוך פרסומות פייסבוק אתם תסתדרו. הגעתם למסקנה שאתם קונים לפי 15 מליון דולר, במה שנקרא שווי לאחר דילול מלא (Fully diluted)
כלומר, אנחנו נקבל 20 דולר על כל 15 דולר שנשקיע, או תשואה של 33%.
לבסוף, נותר לנו רק לנסות להעריך את הסיכוי שזה יקרה. אם אנחנו מאוד אופטימיים על החברה הזאת, 33% זה מספיק לנו. אם אנחנו פחות אופטימיים, לא נסתפק ב33%.
פעמים רבות כשאני עושה את התרגיל הזה אני מבין שבגלל שהמחיר קניה הוא יקר, לא נשאר רווח ואני יורד מההשקעה
 
נקודה למחשבה
קשה לעיתים להבין כמה יהיה השווי של החברה בתרחיש אופטימי. נכתבו ספרים על גבי ספרים על הנושא של תמחור חברות, תחפשו באמזון ספרים על המילה valuation ותראו. לעיתים השווי האופטימי יכול להיות פי עשר ממה שחשבנו, או חלקי עשר.
לעיתים אנחנו יכולים להבין את השווי האופטימי, אבל עד שזה יקרה תנאי השוק השתנו, השווי ירד בלי קשר לחברה הספציפית
ואליוציה
שיתוף בפייסבוק
שיתוף בלינקדין
שיתוף באימייל
שיתוף בווצאפ
דילוג לתוכן