fbpx

‎מדריך ההשקעות חלק א' – הקדמה‎

השקעות 101 – או איך הפסקתי לפחד והתחלתי לאהוב את השוק
סיפור שהיה כך היה, מאז שהקמתי את הקבוצה אני שם לב שאני חוזר על עצמי כמו תוכי בנושאי השקעות ולכן החלטתי לכתוב את המדריך המוחלט והשלם ביותר שנכתב מאז ומעולם בנושאי השקעות הוניות.
באופן מפתיע לחלוטין המדריך התארך והתארך עד שהבנתי שפשוט לא ניתן להכניס אותו לפוסט אחד, כי זה לא יהיה נוח. אז פיצלתי אותו לפרקים, והעלתי את כולם בבת אחת כדי לא להצטרך לזכור להעלות אחד לכל יום.
דיסקליימר – זה לא ייעוץ, הפוסט הזה לא לוקח בחשבון את מכלול השיקולים שלכם. אם אתם לא בטוחים פנו לייעוץ.
תוכן עניינים
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
פרק 1 הקדמה
 
השקעה הונית היא השקעה שאינה דורשת זמן לניהול (אז נדל"ן לא נכלל כאן), אינה דורשת זמן לפיקוח (אז שותפות בעסק לא נכללת כאן) ונהנית מפיקוח ממשלתי הדוק (אז הלוואות חברתיות בין אנשים לא נכללות כאן).
אני מדגיש שאני מדבר פה אל רוב הקבוצה, אנשים שרוצים להשקיע בין 10,000 שקלים ועד למיליון שקלים. אם מישהו צריך להשקיע יותר מזה אז כמובן שיש יותר אופציות. כולנו נאלצים לבצע השקעות בכל שלב בחיים. כל הפנסיה שלנו, ובפרט הקרן השתלמות היא השקעה הונית. כל סכום שיושב לנו בבנק הוא השקעה הונית. כל סכום שאנחנו חוסכים לדירה, כל סכום שאנחנו שומרים למקרי חירום – הם כולם השקעות.
השקעות הוניות מתבצעות דרך שוק ההון, שזה נשמע כמו דבר מפחיד אבל זה ממש ממש לא. זה מאוד מזכיר את שוק הכרמל (חוץ מהאוכל שהוא פחות טוב, והחליפות שהן יותר טובות) – זה אוסף של אנשים שמתווכים בין חוסכים לבין חברות שצריכות השקעה. זה הכל. אין שום קסמים שם.
שוק ההון זה דבר מדהים שיצר ויוצר המון ערך לכלכלה, וכולנו יותר עשירים בזכותו.
 
עכשיו אני רוצה להתייחס להרגשה שיש לחלק מכם – חלקכם אומרים "אוי זה נשמע מפחיד אני משאיר את הכסף שלי בבנק". אתם כבר בשוק ההון. כשמישהו נותן לכם תשואה או ריבית על הכסף שלכם, ולא משנה איך הוא קורא לזה, פיקדון ליצ'י או פוליסת חיסכון או השקעות באבקת מרק – הוא לוקח את הכסף שלכם לשוק ההון. פשוט כי אין שום דבר אחר בעולם שיודע לחבר בין משקיעים לחוסכים, בלי חיכוך כמעט, ועם פיקוח ממשלתי.
זאת הסיבה העיקרית שפתחתי את הקבוצה, כדי שאנשים יבינו שהמכניקה שבה כסף עובד משפיעה עליהם גם אם הם לא מבינים אותה. בנאדם שייפול מבניין יימעך על הרצפה גם אם הוא לא מבין בחישובים של גרביטציה.
אתם כבר בשוק ההון! תתעוררו ותבינו שזה לא ביג דיל בכלל.
 
מה יש בשוק ההון? לא הרבה. יש מניות, אג"ח מדינה ואג"ח של חברות פרטיות. בואו נבין מה זה כדי שתראו כמה זה פשוט:
מניות – מניה היא חתיכה מחברה. קניתם מניה של גוגל? יש לכם חתיכה מגוגל. קניתם המון מניות של גוגל? יש לכם חתיכה יותר גדולה של גוגל. זהו. עכשיו אתם יודעים מה זה מניות כנראה יותר טוב מרוב "יועצי" ההשקעות של הבנקים.
אג"ח מדינה – אג"ח זה שם מרשים ל"הלוואה". אג"ח מדינה = הלוואה למדינה. קניתם אג"ח ממשלת ישראל = נתתם הלוואה לממשלת ישראל. כמובן שזה הנכס הכי בטוח שיש בעולם, כי מדינות (נורמליות) לא פושטות רגל. נהוג להפריד בין הלוואות למעט שנים להלוואות להרבה שנים, פשוט בגלל שאם נתתם הלוואה להרבה שנים ותנאי השוק השתנו אז זה משפיע על היכולת שלכם לצאת מהעסקה. זה כמו לחתום חוזה שכירות על דירה, אבל לעשר שנים. אם במקרה השכירות הפכה להיות הרבה יותר זולה אחרי חמש שנים, תתקשו להיפטר מהדירה כי אתם מקובעים על המחיר הישן, אבל ברור שתוכלו להמשיך לגור בה עד סוף החוזה.
אג"ח של חברות פרטיות – ממש כמו אג"ח של הממשלה, אבל הרבה יותר מסובך. בגלל שזה כל כך מסובך, עד היום לא מצאתי אף סיבה ללמה שמישהו יקנה אותם. יש כרישים שמתעסקים עם מאות מליונים של חוב לחברות, אבל מה הקשר אליכם? אין לכם שום סיבה לבזבז שעות ארוכות בללמוד ולהבין חוב לחברות.
אז נשארנו עם חוב ממשלתי, ועם מניות. ובגלל ששוק ההון הוא גלובלי, אז יש גם חוב לממשלות אחרות, ומניות של חברות זרות, בואו נצלול פנימה.
 
*** סיכום עד כאן ***
אז אם אתם איתי עד פה, אתם מבינים שאם אתם מקבלים איזשהי ריבית או תשואה על הכסף שלכם אתם כבר בשוק ההון, ואתם מבינים ששוק ההון מכיל בגדול רק אג"ח מדינה ומניות (וגם אג"ח של חברות פרטיות שלא משתלם לכם להתעסק בו)
*** סוף סיכום עד כאן ***
 
יש שאלות? כנסו לפוסט המקורי  –  הקדמה 
 תוכן עניינים ולינקים למדריך בקבוצת הפייסבוק: 
 
שיתוף בפייסבוק
שיתוף בלינקדין
שיתוף באימייל
שיתוף בווצאפ
דילוג לתוכן