fbpx

‎מדריך ההשקעות חלק ד' – שאר הכסף עלויות ומיסוי‎

פרק 4 שאר הכסף עלויות ומיסוי

כעת נדבר על החלק השני, זה שלא הופנה למניות. לחלק הזה אני מתייחס כ"חסר סיכון", כקונטרא לחלק השני שהוא חשוף לסיכון במניות.
כבר הבנו שהנכס היחיד שיהיה בחלק הזה הוא אג"ח מדינה, ואני אוסיף שגם אפשר להחזיק מזומן. אותו מזומן שנמצא בבנק שלנו הוא גם כן השקעה, ואפילו לגיטימית מאוד בעולם של היום, שזה עולם עם ריבית נמוכה. זאת השקעה עם אפס סיכון ואפס ריבית, ונזילות מלאה, כלומר שהכסף זמין לנו מתי שרק נרצה.
הדרכים לקנות אג"ח ממשלה אינן רבות, אני מכיר רק לקנות ישירות, בבנק או בבית השקעות. זה שווה רק למעל שנה-שנתיים, ורק מעל חצי מיליון – מיליון שקל. פחות מזה והכאב ראש יאכל את כל הרווח.
 
קיימים גם פקדונות בבנקים, ששווה להשוות, וגם אולי קרנות שאני פחות מכיר. אני לא אוהב להתעסק בדברים מסובכים ואם כמות הכסף שנותרה בחלק זה (הלא מניות) היא לא מספיק גדולה כדי לקנות ישירות אני כנראה אקנה בבנק פיקדון וחלאס.
נזכור שני ניואנסים שקשורים לחלק החסר סיכון – אג"ח מדינה לטווח ארוך (כאמור בתחילת הפוסט) חשוף לסיכון שהריבית תעלה, ואז האג"ח שבידינו שווה פחות, ממש כאילו שכרנו דירה לעשר שנים במחיר קבוע ואחרי חמש שנים השכירות באיזור ירדה, למרות שאנחנו יכולים להשאר לגור בדירה כמו בחוזה, אם נרצה לצאת מהדירה אף אחד לא יסכים להחליף אותנו ונצטרך להפסיד כסף.
בנושא מזומן – מזומן בבנק נשחק עם האינפלציה ולכן אינו מומלץ לטווח זמן ארוך, אבל קל לקחת את זה בחשבון.
החלק האחרון במדריך הוא נושא העלויות. מציאת ההשקעה הזולה ביותר. אז אחרי שמצאנו את משך הזמן של ההשקעה וכמה סיכון אנחנו מוכנים לקחת, והחלטנו שאנחנו רוצים ככה וככה במניות, ואת היתרה במזומן\אג"ח, אנחנו צריכים למצוא את הדרך הכי זולה לעשות זאת.
בגלל שאנחנו כבר יודעים *מה* אנחנו רוצים לשים בהשקעה, למשל חשיפה למדד מניות ישראל, נותר רק למצוא כמה זה עולה בכל צורה.
 
הדרך לעשות זאת היא פשוט מחקר – לצלצל, לשאול עלויות, להתווכח, להתמקח וכו'. בדוגמה של חשיפה למדד מניות ישראלי, יש כל כך הרבה אופציות. אפשר לקנות קרן מחקה בבנק. אפשר לקנות אותה בבית השקעות, שזה יותר זול אבל יותר בלבול מוח. אפשר לקנות אותה בקופת גמל להשקעה, שזה גם הטבת מס בתנאים מסויימים, אבל שוב, בלבול מוח.
חשוב להדגיש שגם נושא המיסוי הוא מבחינתי עלות – אם אני יכול לקנות את ההשקעה עד גיל הפנסיה כדאי לי לעשות את זה בקופ"ג להשקעה, ככה אחסוך במיסים. עם זאת, צריך לקחת בחשבון שיש לי עלויות יותר גבוהות בדרך לשם.
אם הסכום קטן, לא שווה לקחת בלבולי מוח בשביל לחסוך מאה שקל, אבל אם הסכום גדול גם ההפרש בין צורות ההשקעה יגדל.
הנקודה היחידה שאני אדגיש היא איך לבדוק כמה עולה השקעה מסויימת. נגיד שיש לנו חצי מיליון שהחלטנו שיהיה באג"ח, לתקופה של שלוש שנים. הדבר הראשון זה לבדוק כמה יעלה לקנות אותו במקום מסויים, נגיד בנק. כדי לבדוק אני אצלצל לפקיד, ופשוט אחזור על המשפט הבא, עד שאקבל תשובה: "תודה אחי, לא מעניין אותי איך אתה קורא לעמלות ולא מעניין אותי כמה אחוז הנחה נתת לי. אני קונה בבורסה אג"ח לשלוש שנים בחצי מיליון שקל. אני מקבל ריבית ככה וככה, כמה נשאר לי בחשבון אחרי שלוש שנים". זה המחיר.
 
*** סיכום מקיף ומסוכם כמעט אחרון ***
אז אם אתם איתי עד פה, אתם מבינים ששוק ההון מכיל בגדול רק אג"ח מדינה ומניות, ושהדרך הטובה והקלה ביותר להשקיע במניות זה דרך מדד מניות, שבו צריך לבחור באיזה מדדים אנחנו רוצים להשקיע, וכמה אחוז מההשקעה אנחנו רוצים להפנות למניות.
את היתרה נפנה לנכס חסר סיכון, מזומן, פיקדון או אג"ח ממשלתי.
לבסוף נעשה שופינג בין האפשרויות השונות לקנות את הנכסים שבחרנו (מניות ואג"ח) ונבחר את האחת שמתאימה לנו מבחינת עלויות ובלבולי מוח ושיקולי מיסוי
*** סוף סיכום עד כאן **
אשמח לשאלות על הפוסט בתגובות, אם לא הבנתם משהו תגידו ואני אבהיר ואוסיף הסברים
 
יש שאלות? כנסו לפוסט המקורי ושאלו – שאר הכסף עלויות ומיסוי 
 
תוכן עניינים ולינקים למדריך בקבוצת הפייסבוק: 
 
שיתוף בפייסבוק
שיתוף בלינקדין
שיתוף באימייל
שיתוף בווצאפ
דילוג לתוכן